Menderesin Mektubu

Celal Yağmur

Home Forumlar Cumhuriyet Tarihi Menderesin Mektubu

• Bu konu boş.
0 yanıt dizini görüntüleniyor
  • Yazar
    Yazılar
      Celal YağmurCelal Yağmur
      Anahtar yönetici

Adnan Menderes’in son mektubu

Yakin tarihimiz, şapka giymediği iddiasıyla asılan yüzlerce erkek ve bir kadının yanı sira, batılı düşünürlerin ifadesiyle “Türkçe ezan” tekrar Arapçaya çevirdiği için asılan başbakan ve bakanlara da şâhit olmustur. Adnan Menderes’in idamından biraz önce bir asker vasıtasıyla gizlice Giyaseddin Emre’ye gönderdigi asagidaki mektup, yakın tarihimizin iç yüzünü ortaya koyan sayısız belgelerden biridir.

"Sizlere dargın değilim, sizin ve diğer zevatin iplerinin hangi efendiler tarafından idare edildiğini biliyorum. Onlara da dargın değilim. Kellemi onlara götürdügünüzde deyiniz ki, Adnan Menderes, hürriyet uğruna koydugu başını 17 sene evvel almadığımız için sizlere müteşekkirdir. İdam edilmek için ortada hiçbir sebep yok. Ölüme karar-i metanetle gittiğimi, silahların gölgesinde yaşayan kahraman efendilerinizce acaba söyleyebilecek misiniz ?

Şunu da söyleyeyim ki, milletçe kazanılacak hürriyet mücadelesinde sizi ve efendilerinizi yine de 1950'de kurtarabilirdim. Dirimden Korkmayacaktınız. Ama şimdi milletle el ele vererek, Adnan Menderes'in ölümü sizi ebediyete kadar takib edecek ve bir gün sizi silip süpürecektir. Ama buna rağmen merhametim sizlerle beraberdir.

(Bu sözler, Adnan Menderes tarafindan bir araci ile Giyaseddin Emre’ye ulastirilmistir. Belge tarafimiza Giyaseddin Emre tarafindan verilmistir. Öteki Menderes, s. 75)

Kaynak: Zafer dergisi, sayi: 238, Ekim 1996, s. 14

0 yanıt dizini görüntüleniyor
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.